Sommar

Sommar

torsdag 6 januari 2011

Banta enligt tidningar eller med förnuft
Jag är överviktig och vet det. Gör mig inte så mycket om det inte vore för några saker. Gillar inte känslan att magen tar emot när jag ska knyta skosnörena. Eller att jag inte kan leka och röra mig lika obehindrat som jag kunnat. Vill kunna springa och leka med hundarna utan att börja flåsa efter 100 meter. Vill kunna gå i trappor utan att knäna säger ifrån.

Hittade en artikel i aftonbladet från 2006 som jag skrev av läs den och grunna.


1 Inse att allt du stoppar i kundvagnen förr eller senare kommer att stoppas in i din eller någon familjemedlems mun.

2 Köp aldrig storpack av chips, läsk, ostbågar, godis och annat skräp. Köp bara det du planerar att konsumera.

3 Tugga tuggummi när du handlar på stormarknader. Då frestas du inte att provsmaka allt som bjuds.Hemma – sov dig smal

4 Zzzov mycket! För lite sömn stör produktionen av tillväxthormon, och det blir svårare att bränna fett. Då ökar risken

för övervikt.

5 Ät långsamt, tugga varje bit väl. Efter cirka 20 minuter är lilla magen mogen att skicka signaler till hjärnan att du är fulltankad.

6 Ät så att du blir nöjd, inte mätt. Några tuggor mindre varje måltid gör flera kilo mindre kroppsfett på ett år.

7 Du tar förstås alltid bara en portion, eller hur? Påfyllning är förbjudet, hur gott det än smakar.Matvanor – bli mätt med kryddor!

8 Ät mer kryddstark mat. Satsa på chili, peppar, curry, pepparrot. Undersökningar visar, att ju mer maten smakar, desto snabbare blir vi mätta.

9 ?Nattätande är fettbildande. Tänk på talesättet: ”Ät som en kung till frukost, som en prins till lunch och som en tiggare till middag.”

10 Ät mycket mer protein. Kött eller fisk till både lunch och middag. Kroppen gör av med massor av energi för att bryta ned proteinet.

11 Glöm inte fibrerna. Fullkornsrågbröd, fullkornspasta, grova rotsaker. Mer energi krävs för att bearbeta och smälta maten.Smala köksknep – liten sked, liten portion

12 Använd ogenomskinliga plastbehållare för förvaring i kylskåpet så du inte frestas av en överbliven bit gräddtårta när du bara tänkte plocka fram mjölk till kaffet.

13 Laga fettsnål mat. Mikrovågsugnen är idealisk för ensamhushållet.

14 Kasta ut gamla dåliga stekpannor som bränner ojämnt och kräver mycket fett i botten för att fungera. Skaffa teflon i stället.

15 Tänk på skedtricket. Placera stora skedar att ta med i de kalorifattiga skålarna med till exempel sallad. Och placera små skedar i sås- och efterrättsskålarna.

16 Duka fram desserttallrikar i stället för stora tallrikar. Det gör portionerna mindre.Kosttillskott – piller?& kapslar triggar förbränningen

17 Ät mer fiskolja. Omega-3-fettsyrorna i fiskoljan kan öka din förbränning. Studier visar att fiskoljan får kroppen att använda mer energi.

18 Ät mer kalcium. En studie visar att kalciumtillskott taget under ett år ledde till nästan fem kilos viktminskning. Kalcium förmår fettcellerna att släppa ut mer fett.

19 Ät mer kanel. Ett forskarlag visade att två gram daglig kanel kan ge ökad insulinkänslighet, vilket i sin tur underlättar viktminskning.

20 Ät mer liponsyra. Storsäljare som också påstås öka insulinkänsligheten. Och därmed underlätta fettförbränningen.I badrummet – se sanningen i vitögat

21 Skaffa dig en stor spegel så att

du kan se dig själv i helfigur.

22 Kontrollera att vågen väger rätt, och inte är en glädjevåg.

23 Fixa till ditt badrum så att det blir riktigt mysigt, då vill du tillbringa mera tid där än i köket.Extra skjuts – höj pulsen

24 Om du aldrig går annars, gå i december.

Till och från jobbet, till att börja med. Ju mer och oftare du går, desto mer kan du unna dig av livets goda. Utan att gå upp i vikt.

25 Du som redan tränar, träna mer! Bara 10 procents ökning ger mycket bra betalt. Flera kilo om året!Partytrick – halvmätta gäster festar bäst

26 Minska energiinnehållet i varmrätten, beställ potatis eller kokt ris i stället för pommes frites eller råstekt potatis.

27 Välj mineralvatten i stället för saft, juice eller öl. Drick vin bara som smakhöjare.

28 Gå aldrig till ett party eller en

middag vrålhungrig. Du frestas att äta för mycket.

29 Välj en rätt som kräver lite småpyssel, det tar ned ät-farten. Du blir mätt på färre kalorier.

30 Be om grönsaker i stället för fet sås. Kokt fisk i stället för panerad fisk.

Mycket av det här låter helt ok. Själv gick jag med i en grupp på sjukhuset förra året. Gruppen kallade vi fettogänget. Lite självironi är bara bra. Där hade vi hjälp av dietist, sjuksköterska och sjukgymnaster. Fick lära oss äta månger gånger per dag och lite varje gång istället för sällan och bara glufsa i sig.Vi hade individuella träningsprogram så man gjorde det som man klarade. Under 6 månader gick jag ner 14kilo så skönt. Men sen började jag slarva åt inget på hela dagarna när jag var ensam utan åt när familjen kom hem. Sakta började kilona lägga sig igen.


Tanken att äta ofta och lite är ju så logisk matsmältningen hålls igång hela tiden istället för att kroppen paniklagrar när man äter sällan och behåller allt.

Nu har jag börjat igen att äta ofta lite och kanske lite sundare så får man se vart man hamnar denna gång.

1 kommentar:

  1. Låter som 8o talets Kärnkraftsavveckling för ökad trygghet och tillväxt


    avveckla men med förnuft !

    SvaraRadera