Sommar

Sommar

söndag 29 april 2012

Melissa lajvar


Idag är Melissa hos några kompisar på en lajv träff. Skjutsade henne till mötesplatsen där de skulle mötas för att ta sig vidare till platsen där de ska vara.

Här hemma har det sytts och knåpats under några dagar. Förberetts mat som var lämplig för den tidsera de skulle lajva. Stämningen har varit på topp.

Hon har verkligen hittat intressen som låter hennes kreativitet flöda. Vilket är bra. Ser tillbaka på mina intressen från den åldern och gläds åt att hon inte blivit som jag var.

LAJV


Lajv, även känt som levande rollspel, kan beskrivas som en improviserad teater där ingen är publik utan alla är med och spelar. I en påhittad verklighet har alla spelare en roll som skall gestaltas så trovärdigt som möjligt. Men hjälp av förbestämda karaktärsdrag, rekvisita och kläder skapas en så fullständig illusion som möjligt av den påhittade världen. Målet är inte att vinna utan att ha en givande och underhållande upplevelse tillsammans med sina medspelare.

Ett lajv kan utspela sig i en uppbyggd fantasiby med tusentals deltagare, men det kan också äga rum i trädgården med vännerna. Bara fantasin sätter gränser. Det kan pågå i några timmar, över en helg eller till och med en hel vecka. Det kan handla om ett bröllop i en medeltida by, ett dramatiskt inbördeskrig bland alver och orcher, en allvarsam släktmiddag på en herrgård eller intrigerande vampyrer i dagens Stockholm. Under lajvet talar och uppför sig spelarna i enlighet med de påhittade rollerna och deras värld. Om du var smedens dotter på väg att hämta vatten vid bäcken, vad skulle du göra om du såg ett troll i skogen? Om du var ett snällt och fridfullt troll, vad skulle du göra om du såg en av de där aggressiva människorna som så ofta försökt skada dig? Förutom en övergripande ramberättelse finns det ingen handling som är förutbestämd i detalj.

I stället skapar man historien tillsammans beroende på hur spelarna väljer att agera. För att underlätta spelet finns det däremot vissa regler som spelarna måste ta hänsyn till. Det gäller främst sådant som inte kan gestaltas fullt ut, utan kräver ett stortmått fantasi och urskiljning, exempelvis strid och magi.

3 kommentarer:

 1. Det låter rätt kul det där! :)

  SvaraRadera
 2. har hört om det där o det verkar vara kul för dem såm deltar :)

  SvaraRadera
 3. Stora gratulationer till dig, jag utbringar ett hurrar rop till din ära !
  Du leve "hurra"hurra"hurra"HURRA
  Från
  en stalker

  SvaraRadera