Sommar

Sommar

tisdag 1 februari 2011

Influensavaccin bra eller dåligt


Jag har alltid varit tveksam till influensa vaccin. Vet inte riktigt varför men jag litar inte på att det är säkert och gör den nytta den ska.

När svin influensan kom det skrämselpropaganda i tidningar . (som vanligt). Men jag får nästan känslan att det är tillverkarna av vaccinet som startar det, bara för att få sälja. Undrar om den verkligen är farligare än den "vanliga" influensan. Det dör ju folk av den vanliga influensan också.

Enligt Aftonbladet så är det osäkert hur det ligger till. I Finland drabbades 52 av 60 barn av narkolepsi. Låter väldigt otäckt tycker jag. Ska man bli sjuk för att slippa bli sjuk?


Här är ett utdrag från Aftonbladets artikel:

Miljoner människor är vaccinerade
Totalt har cirka 31 miljoner människor vaccinerats med Pandemrix mot svininfluensa i Europa.


Mot bakgrund av att ökningen av antalet narkolepsifall bara visat sig i vissa länder tror man på Läkemedelsverket att det finns flera faktorer som samverkar. Därför är det enligt verket angeläget att avvakta resultaten i de studier som pågår i Sverige och Europa för att se om de finländska resultaten kan bekräftas.


De nya resultaten gör att Läkemedelsverket nu kommer att samråda med Socialstyrelsen om rekommendationerna för vaccination av riskgrupper bör förändras.


I Finland har de ökande antalet rapporter om narkolepsi lett till att vaccinet Pandremix stoppats. I Sverige har Socialtyrelsen ännu inte fattat det beslutet.


Den eventuella kopplingen mellan vaccinet och den kroniska neurologiska sjukdomen utreds i hela EU med hög prioritet, men utredningarna är inte klara än.


Hittills pekar de preliminära beräkningarna i Sverige på att det inte har varit fler fall av narkolepsi bland vaccinerade barn och vuxna än bland ovaccinerade. Beräkningarna är baserade på Stockholm där landstinget har fört ett särskilt vaccinationsregister omfattande drygt en miljon människor, men de är osäkra eftersom antalet fall av narkolepsi är litet.


När vaccinationerna inleddes i år har ämnet skvalen tagits bort. Ämnet ingick i förra årets vaccin mot svininfluensa och har misstänkts ligga bakom de ökade antalet fall av narkolepsi. Skvalen förstärker vaccinets effekt, och när efterfrågan var stor förra året användes ämnet för att det skulle gå att få fram tillräckliga mängder vaccin på kort tid.

Rapporten kommer nu att granskas noga av Läkemedelsverket ur en vetenskaplig synvinkel.

När svenska staten upphandlade vaccinet fanns uppgifter om att läkemedelsbolaget i avtalet hade friskrivit sig från framtida biverkningar av vaccinet. Dåvarande folkhälsominister Maria Larsson ville inte kommentera uppgifterna men hänvisade till att drabbade i så fall skulle ersättas via Läkemedelsförsäkringen.

2 kommentarer:

  1. Tycker de kan göra vacciner utan både Tiomersal och Skvalen.
    Då tror jag mycket elände aldrig skulle uppstå.

    SvaraRadera
  2. Det fanns sådana vacciner också. Alla myndighetspersoner fick Cevalp istället. Det var bara allmänheten som gavs Pandemrix. Inte ens sjukvårdspersonalen fick det utan de rekommenderades inte ta något vaccin alls. HELA historien luktar knepigt..

    SvaraRadera