Sommar

Sommar

söndag 2 september 2012

Nytt hundvaktsuppdrag

Melissa och jag hjälper ju till med hundpassning. Brukar ju vara Lagottos som vi tar hand om , men nu har kennel Truffelnose fått hem sin första Russkaya Testvetnaya Bolonka den lilla tiken Tess


Hon har varit hos oss både lördag och söndag. Jeromes huvud är lika stort som hela hon =) Men bägge våra hundar är så snälla och försiktiga med henne.
Det Madara gör emot Jerome får han nu tillbaka för av Tess .
Finns inte så mycket om rasen då den är så ny i Sverige. Den första registrerade kullen är 2007.


Russkaya tsvetnaya bolonka


Historik

Ryssland är rasens ursprungsland. 1951 började några hunduppfödare använda olika franska spaniels, vilka korsavlades med bl.a. shih tzu och lhasa apso. Ambitionen var, att skapa en färgrik knähund. Man fick till slut fram en homogen rastyp 1964 och första rasstandarden skrevs då.

Användningsområde

Sällskapshund.

Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen har ett balanserat och vänligt temperament. De är utpräglat sociala, anpassar sig lätt i skiftande miljöer och läser lätt signaler från både två- och fyrbenta. Rasen är på många sätt ”lagom” och kan inte räknas till de raser som har hög intensitet och arbetsvilja.

Storlek och utseende

Den är en liten, kompakt hund, något längre än hög. Mankhöjd för både hanar och tikar är ca 26 cm. Då ordet bolonka betyder knähund är det lilla formatet att föredra. Vikten är 3-4 kg. På grund av sin robusta konstruktion är de ofta tyngre än vad de ser ut att vara. Den är en elegant, pälsrik hund, vilken förekommer i många färger. Små vita tecken på bröst och tassar accepteras. Viktigt är att färgen är stark och klar.

Pälsvård

Pälsen är lång, silkig, vågig (stora lockar är att föredra) och mycket riklig. Underullen är tjock. Den fäller inte men kräver regelbunden pälsvård.

Övrigt

Rasen är inte godkänd internationellt och i dagsläget (2011) finns ingen svensk rasstandard. Rasen är mycket ovanlig i Sverige.


Så jag välkomnar och hoppas att det går bra med nya rasen i Nonnos kennel.

3 kommentarer: