Sommar

Sommar

lördag 9 mars 2013

Fibromyalgi, artros och hjärnblödning del 1
Mitt liv som människa är inte alltid smärt fritt , ska jag vara ärlig så är det aldrig smärtfritt. Men jag ogillar alltför mycket gnäll. Har ingen lust att ingå i olika grupper på sjukhus eller andra ställen där fokus kommer på hur ont alla har. Gillar heller inte gnällmånsar på facebook där de flesta inlägg går ut på hur ont de har idag.

Vet att många kanske känner sig hjälpta av dessa grupper och vissa grupper är bra. Har själv kontakt med en "grupp" där en vänlig människa har lagt upp olika sätt att få hjälp med fonder mm. Denna tycker jag om då jag själv tyvärr inte har ork att söka alla dessa fakta.

Men det här med att låta alla vänner behöva veta precis hur ont man har är inte nödvändigt. Man har alltid ont, för det behöver inte omgivning få "ont" Nej att försöka hålla humöret uppe och vara positiv ger mig mer. Okej jag erkänner att jag har vissa som blir min klagomur. Tack till er att ni står ut .

Har haft fibromylagi i många år, artros i lite färre år och en hjärnblödning (aortaaneurysm) för ca 5år sedan. Den sjukdom som syns på mig är artrosen, annars tror alla att jag är frisk. Vilket är både positivt och negativt.

Tänkte försöka att kanske bringa lite klarhet i de olika tillstånden, men kom ihåg att saker upplevs olika för olika personer. Så det blir min upplevelse blandat med fakta.

    FIBROMYALGI


Vanliga symtom vid fibromyalgiVärk - på många ställen eller som flyttar omkring i kroppen
Trötthet/kraftlöshet
Ofunktionell sömn; vaknar inte utvilad
Stelhetskänsla
Närminnesstörningar
Koncentrationsproblem; svårt att finna ord
Yrsel, balansproblem
Huvudvärk
Irritabilitet, humörsvängningar, ”kort stubin”, psykisk stresskänslighet
Domningar, stickningar
Slemhinnesymtom - ögon, mun, näsa, underliv.
Svullnadskänsla
Ljuskänslighet
Luktkänslighet
Ljudkänslighet
Feberkänsla, ibland kokande känsla i kroppen; ömsom kall-varm; svettningar
Colon irritabile symtom
Täta vattenkastningar
Hjärtrytmrubbning och/eller andningssvårigheter; tillfälligt
Illamående
Kroppsklåda
Vadkramper, spec. nattetid
Ofrivilliga muskelryckningar
Nedstämdhet kopplad till värkintensiteten
Dimsyn och svårigheter att fixera blicken
Kalla fingrar och tår
Infektionskänslighet, särskilt herpesvirus
Diffusa hudreaktioner

Det måste kanske betonas att en FMS patient inte har samtliga symtom i denna uppräkning – men många patienter har många av dem! Mellan patienterna varierar tyngdpunkten vad gäller de värsta symptomen: värk är det svåraste symptomet för majoriteten, men andra upplever tröttheten som mest besvärande, andra plågas mest av de neurokognitiva störningarna.
Här följer en diskussion av de olika symptomens kännetecken och troliga förklaringar.

http://www.fibromyalgi.nu/fms_symptom.asp

1993 gick jag på en utredning i Tranås för mina besvär . Där hade jag en professor vid namn Robert Ohlin och det är ur hans bok jag tog symptom beskrivningen. I mitt tycke en bra skrift. Som det står har man inte alla dessa besvär men man kan ha många.
 Det ställer till problem detta med att man har värk som flyttar sig och upplevs på olika sätt olika dagar. Jag själv har varit med om att jag inte sökt läkare för vissa saker då jag tillskriver allt på fibromyalgins konto. Detta har lett till att jag gått och haft ont mm då jag kunnat få hjälp istället.

Sen är det så att jag GÖR saker jag kanske inte borde då det straffar sig i efterhand eller under tiden med  svår smärta. Men dessa saker måste jag göra för att stå ut psykiskt :) Man kan inte sluta leva för att det gör ont att göra saker man gillar.
Många anser att jag kanske borde ta bort exempelvis hundarna då jag får som mest värk, men utan dem skulle jag inte komma ut lika mycket som jag gör( då jag i grunden är för lat att ta promenader) så där hjälper det med hundarna och jag har det som intresse. Där kan det ofta bli ett val om vad jag ska göra. Har inte alltid styrkan att göra fler saker och då blir det alltid något  som blir lidande då jag väljer .

Har som ni kanske förstått alltid ont, riktigt jäkla ont kanske inte på samma ställen men ont gör det. Så ibland har jag svårt att gå, ibland svårt att ta upp saker t om att lyfta en penna kan vara ett elände men en sak har jag för det mesta och det är en positiv inställning och det kan man komma långt på. Sen att ha människor, djur eller vad det nu är som älskar en och ställer upp på en hjälper till. Man har inte alltid ork att göra det man vill så där får man försöka lära sig att prioritera.

Kram på er för nu så återkommer jag med inläggen om artros och hjärnblödning om ni inte tyckte detta blev för tröttsamt så kom gärna tillbaka :)10 kommentarer:

 1. Din inställning att inte gnälla tror jag är väldigt bra, istället för att i grupp sitta och bejaka sjukdomen.
  Man blir inte ett dugg friskare av att fokusera på sin sjukdom. - Tvärtom!
  Om man istället bejakar, och fokuserar på det som ÄR friskt, och det man KAN göra, så blir livet både bättre och roligare. - Och kroppen tror inte att den måste leva upp till tankarnas förväntningar på att den ska vara sjuk.
  Vill man må bättre så ska man tänka FRISK.
  Du gör helt rätt!
  (Att man sedan ibland inte orkar, utan känner att man MÅSTE få häva ur sig är också nödvändigt tror jag. Det är ungefär som att gå på toaletten. Om inte skiten får komma ut, så får man liksom ont av det också. - Men för den skull betyder det ju inte att man mår bättre av att skita dygnet runt liksom. ;))

  SvaraRadera
 2. Låter tufft..kan nog inte ens ana hur det är även om jag skulle vilja kunna det...eller kanske jag inte vill det...hur som helst...att fokusera på annat är nog lösningen på mycket här i livet...att vara positiv.

  Kram och ha en fin Lördagskväll.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig. Även om jag klagar ibland. Hoppas det inte är alltför ofta. Har lagt upp en sida på min hemsida där jag för dagbok över min SLE bara för att sprida information om denna ganska okända sjukdom.

  Är dock en positiv och alltför naiv person för mitt eget bästas skull. Det är för det mesta postitivt att man ser frisk ut för då slipper man alla frågor. Nackdelen är när man kommer till en läkare. Kan vara svårt att bli tagen på allvar.

  Hälsningar från en medsyster i etern :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lider så med dig och min mor som också har denna hemska Fibromyalgi. Skulle här säga, tur att du har hundarna så du får komma ut och njuta och vad vore livet om man inte fick vara ute i naturen, nadda. Va rädd om dig, styrke kramar i massor!

   Radera
 4. Intressant läsning, ser det på nära håll o det är bra o vara positiv men man får inte heller förneka för det är inte bra i längden men därifrån till att bara gnälla ja det är en bit. hoppas du får en bra vecka med så lite ont som det nu går.

  SvaraRadera
 5. Lider med dig. Jag har samma skit. Jag tillhör nu tyvärr dom som faktiskt råkar ha alla dessa symtpmen :( Fy säger jag bara.
  Men idag tex är en bra dag. Lagom med värk och jag är rörlig mer än jag var igår så jag klagar inte :)

  SvaraRadera
 6. hoho saknar dig o dina inlägg :)

  SvaraRadera
 7. Hejsan, jag är 19 år och förra året fick jag reda på att jag har fibromyalgi, följ gärna min blogg improveme.se/druvan.
  Den heter "att leva med fibromyalgi"!
  Kramiiz :D

  SvaraRadera
 8. Hejsan, jag är 19 år och förra året fick jag reda på att jag har fibromyalgi, följ gärna min blogg improveme.se/druvan.
  Den heter "att leva med fibromyalgi"!
  Kramiiz :D

  SvaraRadera