Sommar

Sommar

måndag 17 februari 2014

Paracordnöje

Hej alla människor!

Har ni saknat mig (lite alla fall) 

Jag har haft en total bloggtorka pga olika orsaker . Men med ett nytt intresse kanske jag även orkar börja skriva lite igen.

Mitt nya intresse är att jag gör hundkoppel, hundhalsband och armband mm i paracord. Är så roligt att sitta där med nya roliga färger och faktiskt göra något snyggt och användbart.

Paracord är alltså fallskärmslinor.


Paracord

Från Wikipedia
      
Paracord är ett nylonrep som består av en kärna av trådar som omsluts av ett vävt yttre skal. Repet användes ursprungligen till fallskärmslinor för amerikanska militären under andra världskriget. Från att enbart användas av militären spreds sedan användningen till civilt bruk.
Paracord har nu blivit ett populärt material bland friluftsmänniskor. Med hjälp av olika typer av knopar tillverkas bland annat armband och andra föremål som till exempel nyckelband för att sätta på ryggsäckar eller knivar.
Paracord-armband med kobraknopar (kallas även för Solomon Bar eller Portuguese Sinnet)
Syftet med föremålen som tillverkas är att de ska kunna tas med på till exempel en vandring eller jakt, för att sen kunna användas om man hamnar i en situation när man behöver ett rep. Det är då lätt att sprätta upp armbandet eller nyckelbandet och så har man flera meter hållbar lina att använda. Behöver man mer rep så kan man också plocka ut de inre nylontrådarna och då har man ytterligare meter att använda.
Paracord finns i flera olika varianter. De vanligaste varianterna för hobbyarbeten är 550 Paracord (Type III) och 450 Paracord (Type II). Siffrorna indikerar hållfastheten av linan, dvs 550 Paracord har en hållfasthet på minst 550 pounds. Repet består av ett yttre skal flätat av nylonsträngar samt flera mindre två-lagers nylontrådar. 550 Paracord består av 7 två-lagers nylontrådar, medan 450 Paracord har 4 inre två-lagers nylontrådar.
Paracord kan köpas i specialbutiker och hobbyaffärer på internet. Repet kan fås i mängder med olika färger och mönster.
 
 
Jag gör på beställning så alla koppel, halsband och armband blir individuella med färger som man själv beställer.
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar