Sommar

Sommar

fredag 9 augusti 2013

Cirkusliv och isbjörnar

                                                            Teddys pappa vid stegen

I pappas ungdom då han jobbade på cirkus var det fortfarande tillåtet med vilda djur. Där han jobbade hade den en grupp med 11 isbjörnar. Teddy Holmberg hette mannen som hade dem.

En dag när Teddy tränade med en grupp isbjörnshanar började de gå till angrepp mot honom (detta pga brunst)  han lyckades stoppa dem och få in dem i burarna igen. Men när de en gång brustit i respekt kunde han aldrig jobba med dessa björnar igen , för nästa gång hade de tagit honom.






Teddy frågade pappa om han kunde ta över gruppen men pappa sa ifrån då han inte kände dessa djur tillräckligt. Då klev en av arbetarna fram ( en av de sämsta tältjobbarna) och frågade om inte han kunde få försöka.

Henri Pedersen skötte isbjörnarna och matade dem i en månads tid sen tog han in dem i manegen och tänk det fungerade. Men Teddy hade fortfarande iden att pappa skulle ta numret med isbjörnarna.



 Så en dag frågade Teddy pappa om han inte kunde försöka. Pappa sa åt honom att han var galen men frågade Henri vad han trodde. Henri sa åt honom att de kunde ju försöka.

 Henry tog in isbjörnarna i burmanegen och sa åt pappa att försiktigt komma in.  Pappa gick in men plötsligt blev det irritation mellan björnarna. Henry sa åt pappa att stå still, sen fick han björnarna att gå bakåt ett steg samtidigt som han sa åt pappa att ta ett steg bakåt. Så fortsatte de och sakta men "säkert "kunde pappa ta sig ut ur buren medan Henri höll isbjörnshannarna ifrån att anfalla.

När pappa stängde grinden badade han i svett. Han gick aldrig in till dem igen :)


Henri fortsatte med björnar i flera år sedan. Han hade även kragbjörnar. Vad jag har fått berättat för mig miste han senare ett ben pga en björn.  

http://circusnospin.blogspot.se/2011/02/circus-barley-1951.html


http://nettecarlsson.blogspot.se/2010/02/pappa-och-isbjornarna.html